کاوش موضوع انگور
صفحه اصلی
انگور
اَنگور (به انگلیسی: Grape) از سردۀ (نام علمی: Vitis)، سردهای از درختان خانوادهٔ انگورسانان است. در این خانواده حدود ۱۱ جنس و بیش از ۶۰۰ گونه وجود دارد. مهمترین جنس این خانواده جنس انگور است. این گیاه حالت بوتهای و رونده دارد و دارای پیچک در مقابل بعضی از برگها است.
میوهٔ انگور به دو دسته دانهدار و بیدانه تقسیم میشود. هر یک از این دو جور در رنگهای مختلف سرخ و سیاه و زرد و تقریباً سبز دیده میشوند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند.
انگور، میوهٔ نرمپوست و شیرهداری است که از درخت انگور به عمل میآید. درخت انگور، مو (تلفظ:Mow) نامیده میشود. مو یکی از قدیمیترین گیاهانی است که انسان کاشتن آن را آموخت. در کتابهای دینی کهن و در بسیاری از اسطورهها و سرودههای ملل نام انگور و موستان بسیار آمده است. انگور در تمام مناطق معتدل جهان میروید. بیش از ۲۰ هزار نوع انگور در سراسر جهان میروید اما همه آنها از انگور وحشی خاور نزدیک و انگور وحشی آمریکای شمالی نتیجه شدهاند. گاهی انگور را کشمش میکنند. انگور خشککرده را کشمش مینامند. از انگور، مویز، کشمش، ژله، مربا، آب انگور، شراب و سرکه میسازند. از پوست و دانه آن هم محصولات مختلف تهیه میشود. باغی که درخت انگور (با نامهایِ دیگرِ: مُو، تاک یا رَز) در آن کاشته شود، مُوِستان، تاکِستان یا رَزستان نامیده میشود. مو را باید هر ساله هرس کرد زیرا این کار سبب میشود که میوه بیشتری به بار آورد. در بیشتر موستانها داربستهایی میسازند تا مو بتواند از آنها بالا رود. بزرگترین دشمن مو بیماری مخصوص ریشه آن است.
مهمترین کشورهای تولیدکننده انگور در اروپا فرانسه، ایتالیا و آلمان هستند. این کشورها مو را بیشتر برای تهیه شراب پرورش میدهند. بیشتر کشمش و شراب قاره آمریکا از تاکستانهای ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا فراهم میآید.
کشور ایران نهمین تولیدکننده انگور دنیاست که بیش از ۲٫۵ درصد از کل تولید انگور دنیا را به خود اختصاص داده است. ملایر شهر جهانی انگور است. مشگینشهر نیز از شهرهای مهم تولید انگور در جهان است.
انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم جهانی کشاورزی، در سازمان فائو به ثبت رسیده است. ایران در سال ۲۰۲۰ پس از کشورهایی مانند چین، ایالات متحده، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، ترکیه، شیلی، آرژانتین، با سطح زیر کشت بیش از ۲۸۰۰ کیلومتر مربع و دارای تولید سالانه بیش از ۲۰۰۰۰۰۰ تن انگور است.... بیشتر در ویکی پدیا